• Liofilizovano voće
    Malina, jabuka, kajsija, borovnica, šljiva...
  • .
    Serbia
    GREEN VILLAGE
    High standards in quality and safety.

Liofilizovano voće

Liofilizacija: Šta je to i kako funkcioniše?

Voće se prvo zamrzava od -50°C do -60°C, a zatim se vrši uklanjanje vlage pomoću vakumskog sistema u komori. Proces traje i do 40 sati. U toku procesa led sublimacijom prelazi u vodenu paru.

dark and light

 

Kako izvršiti liofilizaciju?

Voće koje se koristi za liofilizaciju preuzima se iz komore za zamrzavanje i prenosi u prostoriju za preradu. Na radnom stolu u preradi duboko zamrznuto voće se sipa u prohromske tacne i ravnomerno raspoređuje po površini. Nakon toga zatvaraju se vrata liofilizatora prema detaljnom uputstvu i startuje sistem. Očekivani proces liofilizovanja traje od 30-40 sati i u zavisnosti je od količine, veličine i vrste DZ voća. Za to vreme se prate parametri vakuuma, temperature i druge vrednosti.

LIOFILIZOVANA MALINA

Pripremljena liofilizovana malina ima ukus, miris, oblik i formu tako da izgleda kao sveža. Liofilizovana malina se može lako čuvati na sobnoj temperaturi i pogodna je za transport jer je izuzetno lagana. Nakon dugogodišnjeg ispitivanja liofilizovana malina je pokazala najbolje rezultate u svim senzornim osobinama.

Prednosti i nedostaci kod liofilizovanog voća

PREDNOSTI LIOFILIZOVANOG VOĆA
Procesom liofilizacije izbegnuta je kontaminacija proizvoda jer većina bakterija i plesni ne mogu da prežive ovaj proces pošto je izolovano 97% vlage.Liofilizovano voće je najbolje konzumirati direktno iz pakovanja ali je i odličan dodatak za ovsene kaše, musli, med, čajeve kao i mnoge druge proizvode iz zdrave hrane.

NEDOSTACI KOD LIOFILIZOVANOG VOĆA
Osnovni nedostatak je visoka cena. Za početak ove proizvodnje neophodno je veliko ulaganje u opremu, a nakon toga sledi veoma težak i spor posao. Nabavljena oprema za liofilizaciju je veoma kompleksna i sastoji se iz nekoliko sistema tako da je potreban veliki utrošak energije da bi se izvršio proces liofilizacije. Ovi troškovi se prenose na krajnjeg potrošača, što liofilizaciju čini veoma skupim procesom u odnosu na ostale načine konzerviranja ili zamrzavanja voća

 

dark and light
dark and light
dark and light
dark and light
dark and light
dark and light
dark and light


Specifikacije liofilizovanog voća